Designa en trädgård


Trädgården kan vara en källa till avkoppling och återhämtning. Det är med andra ord värt att lägga ner tid och resurser på att få det så trivsamt som möjligt. En trädgård kan designas till att vara både vacker och funktionell, oavsett vilken årstid som råder. Många lägger enbart ner energi på trädgården under sommarhalvåret, men en ombonad trädgård under vintern kan ge minst lika mycket nöje.

Funktionalitet och preferenser

I Viivilla finner man tips på hur man kan tänka när man ska designa sin trädgård. Man bör först och främst ta sig tid till att planera innan själva arbetet påbörjas. Med en ordentlig planering kommer du garanterat att spara både värdefull tid och pengar. Börja med att läsa av omgivningen och analysera vad som finns där, både ovan jord och under. Vad behöver du ta hänsyn till? Vilka kommer använda trädgården, vilka behov finns och vilka funktioner behöver och vill du att den ska ha? Är drömmarna och visionerna förenliga med dessa frågor? Och framförallt – vad vill du uppnå och vilka känslor vill du skapa i din trädgård? Olika typer av växter och stenar kan skapa förtrollande intryck. Det handlar i många fall inte bara om att göra en funktionell uteplats, utan att se till vilka preferenser och drömmar man har gällande denna är av största vikt. En stensort som många väljer att använda sig av, både på grund av att den är enkel att sköta samt är mycket snyggt är sjösten. Sjösten är en populär dekor som du kan köpa hos exempelvis Stonefactory. Med sjösten eller annan sten kan du relativt enkelt skapa levande kontraster och vackra avdelningar i trädgården, som dessutom är lättskötta.

Ta till hjälp

Det kan även vara en god idé att anlita en eller flera experter inom olika områden. Behöver du höja eller sänka marken på vissa ställen, vill du bygga upp en mur eller krävs det bygglov för några förändringar? Var inte rädd för att ta hjälp av andra som är kunniga inom området. Fundera även igenom hur mycket tid du vill och kan lägga ner på trädgården när det är färdigt. Var realistisk och ärlig mot dig själv. Hur gärna du än vill skapa något eget så kanske kunskaperna eller din tid inte tillräckliga. Det finns duktiga människor som kan anlitas för att skapa den trädgård som du önskar. Du kan säkert få vara med och hjälpa till. Du har garanterat dina idéer om hur du du vill att din trädgård ska se ut. Genom att hjälpa till så får du även kunskaper om hur du ska sköta din trädgård när allt är klart.