Designa ett uterum


uterum_112514591Sommaren i Sverige kan vara kort och om vädergudarna inte står oss bi, även kall. För att förlänga säsongen och kunna vistas närmare naturen, kan ett uterum vara lösningen. Beroende på vilken typ av uterum du väljer att bygga, så kan utrymmet utnyttjas olika under året. Genom att noggrant planera och utvärdera de krav du har, får du ut det mesta möjliga av ditt nya rum.

Planering

När du bestämt dig för hur uterummet ska användas är materialplanering nästa steg. Tänker du göra ett rum som endast ska nyttjas på sommaren, då behövs ingen speciell isolering, utan utrymmet blir mer ett rum som skyddar från väder. Marksten kan vara fint att lägga och det lagrar också en del värme och fungerar lite som ett svagt element.

Året runt rum

I ett rum som kan nyttjas året runt krävs lite mer eftertanke. Isoleringen och markarbetet är en av de viktigare delarna och uppvärmningen lika så. Genom att lägga ett klinkergolv från exempelvis stonefactory.se blir golvet levande och varmt, då klinker får samma temperatur som omgivningen.

Uppvärmning

Det finns flera valmöjligheter för uppvärmning. Vanliga element, en kamin eller kanske värmeslingor i golvet. Lägger du slingor, blir ett klinkergolv skönt att sätta fötterna på sommar som vinter.